μεγαλα κρασια

Δεκέμβριος 13, 2009 at 7:53 μμ (εστιατορια, κάβες, οινογνωσια) (, , )

Από τον Αλέξανδρο Σακκά

Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου 2009 στις 8:30
Στο Petit Sommelier
ΖΑΙΜΗ 6 ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ

Εμείς, η ομάδα του Petit Sommelier και ο Αλέξανδρος Σακκάς, λατρεύουμε ΜΟΝΟ το καλό κρασί…από όποια χώρα και να μας έρχεται.

Σκεφτείτε λοιπόν τι μας συμβαίνει με αυτά τα κρασιά που πολλοί αποκαλούν «μεγάλα»: δεν αποκλείεται, πολύ συχνά, μαζί με τον ενθουσιασμό και τον θαυμασμό να μας έρθουν και δάκρυα συγκίνησης στα μάτια

Αφού λοιπόν σε λιγότερο από 15 ημέρες μας έρχονται Χριστούγεννα, σκεφτήκαμε η τελευταία για την χρονιά που κλείνει «Βραδιά Κρασιού» να είναι εξίσου αστραφτερή και σπάνια με τις γιορτινές μέρες που πλησιάζουν. Κι’έτσι στην Βραδιά της Τρίτης 15 Δεκεμβρίου θα παρουσιάσουμε, θα δοκιμάσουμε,θα σχολιάσουμε και θα απολαύσουμε κρασιά από αυτά που κι’έμείς με χαρά και ενθουσιασμό αποκαλούμε μεγάλα

Με μερικές διαφορές όμως, για να ευχαριστηθούμε και να ξαφνιαστούμε ακόμη πιο απολαυστικά:

1.Η προσοχή μας θα στραφεί αποκλειστικά στην Ευρώπη. Δεν νομίζουμε ότι η γηραλέα μας Ήπειρος έχει κανένα λόγο να μην αισθάνεται υπερήφανη για τα κρασιά της

2.Δεν θα υπάρχει ούτε ένα Cabernet Sauvignon, Merlot η Chardonnay. Αρκετά τα απολαμβάνουνε όλο τον υπόλοιπο χρόνο

3.Θα έχουμε-και θα αρχίσουμε-με ένα Ελληνικό κρασί, για το οποίο είμαστε από αυτούς που το θεωρούν σπουδαίο

4.Ένα από τα σημαντικότερα ατού της απόλαυσης θα είναι η επιβεβαίωση και η περηφάνεια του γνωστού-ευτυχώς-σε πολλούς: το Ασύρτικο της Σαντορίνης είναι σπουδαίο και ορισμένα προνομιούχα Ελληνικά λευκά κρασιά παλαιώνουν υπέροχα

5.Οι χώρες και οι περιοχές προέλευσης των κόκκινων κρασιών, αλλά και οι χρησιμοποιούμενες ποικιλίες σταφυλιού, θα είναι πιθανώς ασυνήθιστες σε μερικούς-για να έχουμε ακόμα πιο έντονη την χαρά της ανακάλυψης και την έκπληξη από την απόλαυση που το «άγνωστο» μπορεί να προσφέρει

6.Όλα μα όλα τα κρασιά της Βραδιάς θα είναι ιδιαίτερα παλαιωμένα-για να απολαύσουμε στο maximum τον συνδυασμό σαγήνης, πολυπλοκότητας, φινέτσας και εκλέπτυνσης

Η Βραδιά Κρασιού λοιπόν θα έχει ως εξής:

Α. Παρουσίαση-Γευσιγνωσία

1.Κτήμα Αργυρού «Βαρέλι» 2004,Ο.Π.Α.Π «Σαντορίνη» (Ασύρτικο)

2.»Roda 1″ 2001,Rioja Reserva-Ισπανία (από Tempranillo,Graciano και Garnacha)

3.Gabarinza 2003,Αυστρία (του Gernot και της Heike Heinrich).Aπό 50% Zweigelt,30% Blaufrankisch και 30% Merlot

4.Ηermitage «Marquise de la Tourette» 2001 του Delas (Βόρεια πλευρά της Κοιλάδας του ποταμού Ροδανού, Γαλλία) 100% SYRAH

5.»Rosso Barrique» 1995 του οινοποιείου Capannelle (Τοσκάνη,Ιταλία).Από Sangiovese
Το Κτήμα Capannelle ανήκει στον James Sherwood, ιδιοκτήτη του θρυλικού πολυτελέστατου τραίνου Οrient Express και της ομώνυμης αλυσίδας υπερπολυτελών ξενοδοχείων (μεταξύ των οποίων και το μέγιστο Cipriani στη Βενετία)

Καλά δεν πάμε μέχρι εδώ;; Σκεφθείτε ότι η γευσιγνωσία αυτών των κρασιών στοιχίζει μόνο 25 ευρώ!!!
Εδώ φυσικά, συμπεριλαμβάνεται και η παρουσίαση και ο σχολιασμός τους-καθώς θα τα δοκιμάζουμε σιγά-σιγά….

Κι’έτσι…..από καλή αρχή, πάμε σε καλή συνέχεια

Για όσους το επιθυμούν, θα ακολουθήσει το γνωστό και οικείο πια δείπνο με menu τριών πιάτων

Για την Τρίτη 18 Δεκεμβρίου, ο chef του Petit Sommelier έχει ετοιμάσει τα εξής:

1.Για το Κτήμα Αργυρού Βαρέλι του 2004
Τάρτα με πράσσο, κατσικίσιο τυρί και καπνιστό σολομό

2.Για το Capannelle «Rosso Barrique» του 1995
Κοτοπουλάκι με παραδοσιακή γέμιση

3.Για το Hermitage «Marquise de la Tourette» του 2001
Χριστουγεννιάτικο spicy crumble κόκκινων φρούτων με κρασί
(εδώ, όπως βλέπετε, θα έχουμε την σπάνια ευκαιρία και δυνατότητα να απολαύσουμε επιδόρπιο με συνοδεία ξηρού κρασιού)

Το συνολικό κόστος της παρουσίασης-γευσιγνωσίας, μαζί με το δείπνο με κρασί είναι 55 ευρώ

(Δεν θα ήταν άσχημα να κλείνατε εγκαίρως τραπέζι, στο τηλέφωνο 210-98.42.344 η στο lepetitsommelier@gmail.com)

Advertisements

1 σχόλιο

  1. taxidromos said,

    Ομολογουμένως, εντυπωσιασμένως!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: