κρασια pinot noir

Νοεμβρίου 21, 2009 at 8:19 μμ (κάβες, οινογνωσια) (, )

ΒΡΑΔΙΕΣ ΚΡΑΣΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ PETIT SOMMELIER ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΣΑΚΚΑ

Κρασιά Pinot Noir από την Ευρώπη και τον Νέο Κόσμο

Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2009 στις 8:30 μ.μ.
: «Le Petit Sommelier»,Ζαίμη 6-ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ

Με τα μάτια και τις αισθήσεις γεμάτες τις ομορφιές της Umbria,τη στιβαρότητα των κόκκινων κρασιών D.O.C.G «Sagrantino»,την λεπτή και κομψή μαγεία του wine bar «L’ Alchemista» στην κεντρική πλατεία του Montefalco και τον ουρανίσκο μου να μοσχοβολάει το λευκό κρασί Grechetto του οινοποιείου «Madonna Alta»…κάθομαι τώρα,Σάββατο βράδυ,να σας γράψω για την βραδιά που έρχεται στο Petit Sommelier κι’όπου θα ανοιχτούμε στην περιπέτεια των κρασιών Pinot Noir.

Eίμαστε πάντως «περίεργοι» οι άνθρωποι του κρασιού. Όχι μόνο δεν καθόμαστε κάτω λίγο να ησυχάσουμε και να χαλαρώσουμε, ταξιδεύοντας όλη την ώρα, αλλά κι’από πάνω δίνουμε τα πάντα για να ανακαλύψουμε ένα καινούργιο η άγνωστο κρασί και για να παρακολουθήσουμε μία σπουδαία γευσιγνωσία

Γι’αυτό όμως μου αρέσουν οι άνθρωποι του Petit Sommelier. Διότι δεν είμαι μόνο εγώ που επιστρέφω θαμπωμένος εντυπώσεις από την Ιταλία, παρατάω την βαλίτσα ανέγγιχτη στο πάτωμα και κάθομαι να σας γράψω για την Βραδιά Κρασιού της 24ης Νοεμβρίου.Είναι και η Κλαίρη Θηραίου του Petit Sommelier,που θα έρθει σχεδόν κατευθείαν από το αεροδρόμιο-γεμάτη κι’αυτή εντυπώσεις από δύο μέρες παρουσιάσεων μεγάλων κρασιών στο Λονδίνο

Οπότε, καταλαβαίνετε ότι εκπέμποντας στο ίδιο μήκος κύματος έχουμε βρει μεταξύ μας μια απίστευτη χημεία κι’έχουμε όρεξη να σας προσφέρουμε βραδιές έξω από κάθε κοινοτοπία η κρασιά ανιαρά. Ίσα-ίσα,τα κρασιά που θα σας παρουσιάζουμε θα είναι πάντα σπαρταριστά από ενδιαφέρον και γεμάτα τεράστιες ικανότητες χαράς κι’απόλαυσης

Σκεφτήκαμε λοιπόν ότι μετά από το βούτηγμα στα βαθειά των παλαιών εσοδειών του στιβαρού Ξινόμαυρου,θα έπρεπε να «μαλακώσουμε» λιγάκι και να ξαπλωθούμε στην ντελικάτη και καλαίσθητη κομψότητα των κόκκινων κρασιών από το σπουδαίο Pinot Noir της Βουργουνδίας. Και βέβαια, δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε αλλιώτικα από το να σας προτείνουμε κρασιά από όλες σχεδόν τις περιοχές και χώρες που τα βγάζουν πέρα επάξια μ’αυτή την ποικιλία κρασιού.

Έχουμε και λέμε λοιπόν….

Θα σας παρουσιάσουμε πρώτα-πρώτα, την ώρα της γευσιγνωσίας, πέντε κόκκινα κρασιά από Pinot Noir.Η αφεντιά μου θα αναλάβει τον ρόλο του μεσολαβητή και «διερμηνέα» της ταυτότητας αυτών των τόσο στυλάτων κρασιών.Θα σας πω δυό-τρία πράγματα για την ποικιλία, θα σας παρουσιάσω τα κρασιά, θα σας τα περιγράψω ένα-ένα και μετά θα τα κουβεντιάσουμε και θα τα σχολιάσουμε μαζί

Τα κρασιά είναι:
1.Markus Molitor 2006 (Mosel,Γερμανία)
2.Jean Hugel 2005 (Αλσατία,Γαλλία)
3.Joseph Drouhin «Vosne Romanee» 2005 (Βουργουνδία)
4.Antinori «Castello de la Sala» 2005 (για να τιμήσουμε και λίγο την Umbria της Ιταλίας,όπου βρισκόμουν μέχρι τις 11 το πρωί)
5.Felton Road 2006 (Νέα Ζηλανδία)

Συμμετοχή στη γευσιγνωσία,22 ευρώ το άτομο

Όπως έχουμε συμφωνήσει από την αρχή,στη συνέχεια θα ακολουθήσει-για όσους το επιθυμούν-δείπνο με τρία πιάτα που σκέφτηκε ειδικά για τα κρασιά Pinot Noir ο chef του Petit Sommelier Bart van Capellen

Θα έχουμε λοιπόν…

1.Για το Αλσατικό Pinot Noir 2005 του Jean Hugel

Τερίνα από σφυρίδα,λαχανικά εποχής και κόκκινο κρασί-συνοδευόμενη από σπιτική sauce tartare και πράσινη σαλάτα με vinaigrette από ξύδι framboise

2.Για το Pinot Noir «Felton Road» 2006 από την Νέα Ζηλανδία (που για να φτάσεις χρειάζεσαι 24 ώρες πτήση)

Στήθος πάπιας με choux γλυκοπατάτας και sauce από βύσσινα

3.Για το Pinot Nero 2005 «Castello de la Sala» του Antinori,από την αγαπημένη πλέον Umbria της Ιταλίας

Plateau μαλακών Γαλλικών τυριών

Συνολικό κόστος συμμετοχής και στην παρουσίαση-γευσιγνωσία και στο δείπνο:60 ευρώ τo άτομο

Κατά την διάρκεια του δείπνου θα βρίσκομαι και πάλι μαζί σας,για να κουβεντιάσουμε ό,τι θέλετε κι’ό,τι σας κάνει κέφι

(θα δείτε, θα φοράω και ωραία-χαρούμενη γραβάτα με το μάλλον σταυρωτό κοστούμι μου!)

Καλά θα είναι να έρθετε προετοιμασμένοι και προσεκτικοί. Διότι το Pinot Noir μπορεί να σας παρασύρει στους ντελικάτους δρόμους του και να σας ξεμυαλίσει….

Εμείς θα περιμένουμε τους φίλους σας κι’εσάς με διάπλατα ανοιχτές αγκάλες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: