βραδια κρασιου

Ιουνίου 27, 2009 at 7:52 μμ (κάβες, οινογνωσια) ()

defteres krasiou summer 

Από τον Αλέξανδρο Σακκά

Society, Κολοκοτρώνη 6,  Δευτέρα 29 Ιουνίου

 

Ως κάτοικος παραθαλάσσιας πόλης (Βάρκιζα) και ορκισμένος λάτρης της θάλασσας,

επιμένω ότι η μαγεία μιας γαλήνιας καλοκαιρινής βραδιάς στο κέντρο της Αθήνας παραμένει υπέροχη-best of the best, επιπλέον, για βραδιά κρασιού.

Κι’αυτό το σκηνικό, αυτό το περιβάλλον, επιλέξαμε συνειδητά για να κλείσουμε δοξαστικά τον μήνα με κρασιά των Ελληνικών νησιών….παρουσιάζοντας τον κορυφαίο εκπρόσωπο του άνεμου αναδημιουργίας που φυσάει αισιόδοξα στην οινοποιία της Κρήτης

Δεν θα μπορούσαμε, πραγματικά, να διαλέξουμε άλλο περιβάλλον και συνθήκες για να σας παρουσιάσουμε την περίπτωση που κι’εμας τους ίδιους (με 59 χρόνια ηλικίας στην πλάτη, αλλά και πείρα χρόνων στα κρασιά της υφηλίου ολόκληρης) μας έχει αφήσει άναυδους-εκπλήσσοντας μας ευχάριστα και απολαυστικά κάθε λίγο και λιγάκι.

Γιατί δεν είναι μόνο ότι από την νωθρότητα και την διστακτικότητα ανανέωσης που χαρακτήριζε για χρόνια τα κρασιά της Κρήτης, ξεπήδησε το νέο-ολόφρεσκο, αισιόδοξο και ιδιαίτερα ελπιδοφόρο-ποιοτικό προφίλ της Κρητικής οινοποιίας.Είναι πάνω απ’όλα ότι, είμαστε ιδιαίτερα πεισματάρηδες και επίμονοι σ’αυτό, το Κτήμα Μιχαλάκη από τον Νομό Ηρακλείου…με καμιά εικοσαριά ετικέτες-παρακαλώ-στο οπλοστάσιο του…αποτελεί μακράν την πρωτοπορία/την εμπροσθοφυλακή του ποιοτικού κρασιού της Κρήτης.

Και να σας βεβαιώσουμε, η πείρα μας το βροντοφωνάζει, ότι τώρα πια τα κρασιά του Κτήματος Μιχαλάκη είναι σε θέση να ανοιχτούν σε πελάγη διεθνή-να κοντραριστούν επί ίσοις όροις με ένα σωρό «αντιπάλους» από την διεθνή οινοποιία.

Που βρίσκεται το μυστικό; Μα όπως συμβαίνει πάντα στην παγκόσμια οινοποιία, στο πέρασμα των ηνίων στη Νέα Γενιά. Από τότε που ο Γιώργος Μιχαλάκης ανέλαβε ο ίδιος την οικογενειακή επιχείρηση και έδωσε την εν λευκώ εμπιστοσύνη του στον Δημήτρη Γκουράβα, κορυφαίο εκπρόσωπο της νεότατης γενιάς Ελλήνων οινολόγων, τα κρασιά Μιχαλάκη απογειώθηκαν κατακόρυφα…..και όχι μόνο δεν έχουν την παραμικρή σχέση με το σκοτεινό παρελθόν της Κρητικής οινοποιίας αλλά και έχουν αρχίσει να σαρώνουν μετάλλια και διακρίσεις σε όλους σχεδόν τους ΕΓΚΥΡΟΥΣ διεθνείς διαγωνισμούς κρασιών.

Το συναρπαστικό θα ήταν να είχαμε την δυνατότητα να δοκιμάσουμε στην «Δευτέρα του Κρασιού» όλη τη γκάμα του Κτήματος Μιχαλάκη. Επειδή όμως κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό επιμείναμε στον Δημήτρη Γκουράβα να επιλέξει μία γκάμα από οκτώ κρασιά-με μοναδικό κριτήριο την επιθυμία για μια βραδιά γεμάτη αστραφτερή απόλαυση.

Κι’ όπως θα δείτε, το Κτήμα Μιχαλάκη δεν είναι ξιπασμένο αρχοντοχωριάτικα με τις διεθνείς ποικιλίες σταφυλιού. Τις χρησιμοποιεί, χωρίς καμία ενοχή,

εκεί που πρέπει και στα ποσοστά που χρειάζεται-δημιουργώντας ένα ακριβοδίκαιο «μείγμα» κρασιών όπου έχουν θέση ΚΑΙ οι τοπικές Κρητικές ποικιλίες σταφυλιού ΚΑΙ οι διεθνείς…όπου χρειάζεται!!!

Για δείτε λοιπόν τι επέλεξε για χάρη μας ο Δημήτρης Γκουράβας:

1.»Βηλάνα» λευκό 2008
(Κρητικός Τοπικός Οίνος,από Βηλάνα 100%0

2.Κτήμα «Gold Cuvee» λευκό 2008
(Τοπικός Οίνος Ηρακλείου-από Malvasia, Μοσχάτο και Chardonnay)

3.Κτήμα Μιχαλάκη Chardonnay 2008
(Τοπικός Οίνος Ηρακλείου, από Chardonnay 100%)

4.»Ατάραχος» ροζέ 2008
(Τοπικός Οίνος Ηρακλείου, από Μανδηλάρι 100%)

5.Μιχαλάκη «Κοτσιφάλι» ερυθρός 2007
(Κρητικός Τοπικός Οίνος,από Κοτσιφάλι 100%)

6.Μιχαλάκη «Μαντηλάρι» ερυθρός 2006
(Κρητικός Τοπικός Οίνος, από Μαντηλάρι 100%)

7.Κτήμα «Gold Cuvee» ερυθρός 2006
(Τοπικός Οίνος Ηρακλείου, από Syrah και Μαντηλάρι)

8.Μοσχάτο Σπίνας, λευκό γλυκό 2008

Δεν είναι υπέροχα όλα αυτά;

Για δείτε λοιπόν τώρα και τις δικές μας επίλογές, των τριών κρασιών που διαλέξαμε για το μενού και τα τρία πιάτα που θα τα συνοδεύσουν…..

1.Κτήμα «Gold Cuvee» λευκό 2008

Έτσι μυρωδάτο και κομψό που είναι, του διαλέξαμε Σαλάτα Ρόκα με δυόσμο και άνηθο, ραντισμένα με extra παρθένο ελαιόλαδο-ξύδι balsamico και καπνιστό τυρί scamorza

2.Κτήμα Μιχαλάκη Chardonnay 2008

Mε το αρωματικό προφίλ και το γευστικό βάρος του κρασιού ταιριάζουν Γαρίδες με Δενδρολίβανο, σωταρισμένες με σκόρδο και σβησμένες με ξύδι balsamico

3. Κτήμα «Gold Cuvee» ερυθρό 2006

Ε, εδώ η στιβαρότητα και ο πλούτος του Syrah και του Μαντηλαριού «φωνάζουν»: θα απολαύσουμε αρνίσια παιδάκια με σως βασιλικού, ψητά λαχανικά και ολόφρεσκες τηγανητές πατάτες

Ονειρευόμαστε από τώρα μία υπέροχη βραδιά, άξια να κλείσει με αστραφτερό και γεμάτο χαρά τρόπο τον κύκλο των «Κρασιών από τα Νησιά».

Σας περιμένουμε όπως πάντα με ανοιχτές αγκάλες και παρόλο που ο κύκλος των κρασιών από τα νησιά κλείνει για φέτος, σας λέμε από τώρα ότι για τον Ιούλιο ετοιμάζουμε «Καλοκαιρινά Barbeque»

Tα ονόματα των οινοποιείων σας τα φυλάμε για έκπληξη….λίγη υπομονή μόνο!

Προς το παρόν, το Κτήμα Μιχαλάκη μας βάζει σε πειρασμούς ολκής….

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: