οινογνωσιας συνεχεια

Μαΐου 23, 2009 at 8:01 μμ (εστιατορια, κάβες, μαγειρικη, οινογνωσια) (, )

Από τον Αλέξανδρο Σακκά.

society

Δευτέρες του κρασιού.

SOCIETY, Κολοκοτρώνη 6, την ΔΕΥΤΕΡΑ 25 MAIOY στις 20.30.

Σιάτιστα,μία πανέμορφη και γοητευτική μικρή πόλη της Δυτικής Μακεδονίας που πρέπει να (ξανα)-γνωρίσουμε

Μία πόλη με μεγάλο και σημαντικό ρόλο στην Ιστορία της Μακεδονίας. Επιπλέον,ήταν για χρόνια στη σκιά της γειτονικής Καστοριάς-όταν και στις δύο πόλεις άκμαζε η κατασκευή γουναρικών. Ήταν και παραμένει το μόνο μέρος της Ελλάδας όπου εφαρμόζεται η τεχνική του passito (στέγνωμα των σταφυλιών σε τελάρα,σε σκιερά και καλά αεριζόμενα δωμάτια) για την παραγωγή γλυκών κρασιών-μία τεχνική που εφαρμόζεται ευρύτατα σε πάρα πολλές οινοποιητικές περιοχές της Δυτικής και Μεσογειακής Ευρώπης. Είναι η τεχνική που εφαρμόζουν,για παράδειγμα,στην Τοσκάνη για την παραγωγή του φημισμένου Ιταλικού Vin Santo η αρκετά πιο κάτω….στο Σικελικό νησί της Panteleria,για το εξαίσιο και αιθέριο Moscato Passito di Panteleria.

Πως γίνεται λοιπόν και η Σιάτιστα,μία πόλη με τόση γοητεία και τέτοια χαρίσματα,πέρασε στην «άλλη Ελλάδα»….που συνεχίζει να υπάρχει και να δημιουργεί στη σκιά του glamour των μεγάλων πόλεων και των «φημισμένων» ονομάτων της Ελληνικής οινοποιίας;Δύσκολη η απάντηση…

Μια κι’ εμείς δεν είμαστε παρά άνθρωποι του κρασιού,το μόνο που είμαστε σε θέση να κάνουμε καλά είναι να σας φέρουμε κοντά στην οινοποιία και την παράδοση της Σιάτιστας με τη σημαντική βοήθεια της δουλειάς που κάνει στις μέρες μας η «Οινοποιία Σιάτιστας».

Εξίσου γνωστή,αν όχι περισσότερο,με το όνομα «Οι Δύο Φίλοι»….η Οινοποιία Σιάτιστας άρχισε να γίνεται γνωστή αρχικά στους επαγγελματίες χάρη στην υποστήριξη του χαρισματικού και πολυπράγμονα Γιάννη Μπουτάρη

Και τώρα που αρχίζει σιγά-σιγά να εδραιώνει τη θέση της και στο κοινό των οινοφίλων,είναι η σειρά μας και η χαρά μας να την τιμήσουμε.

Όπως καταλαβαίνετε,λόγω περιοχής αλλά και λόγω κλίματος στη Σιάτιστα ευδοκιμεί το χαρισματικό Ξινόμαυρο (δίνοντας την τοπική ερμηνεία στο παραγόμενο κρασί),μαζί με το επίσης Μακεδονικό Μοσχόμαυρο και την απαραίτητη παρουσία των διεθνών ποικιλιών σταφυλιού

Θα είναι λοιπόν λίγο διαφορετική,αλλά πολύ πιο απολαυστική και ενδιαφέρουσα,η βραδιά αυτής της Δευτέρας:θα ξεφύγουμε αρκετά από τα ειωθότα και θα δοκιμάσουμε ΤΡΙΑ-παρακαλώ-γλυκά κρασιά (κρατηθείτε να τα δοκιμάσετε στο τέλος της βραδιάς!)…μαζί με τα τρία ξηρά.

Κι’αν η χαμηλών τόνων και συμπαθέστατη οινοποιός Γεωργία Γκουτζιαμάνη δεν μπορεί να είναι μαζί μας,εμείς θα κάνουμε το παν να την αναπληρώσουμε και να σας κινήσουμε την προσοχή στα κρασιά της.

Για δείτε τώρα την πλήρη γκάμμα που θα έχουμε στη διάθεση μας την Δευτέρα:

ΞΗΡΑ

1.Λευκό (από Gewurztraminer,Ξινόμαυρο και Μοσχόμαυρο)
2.Ροζέ (από Ξινόμαυρο και Μοσχόμαυρο)
3.Κόκκινο (από Cabernet Sauvignon,Merlot και Ξινόμαυρο)

ΓΛΥΚΑ («Λιαστά»-Passito)

1.Λευκό (από Gewurztraminer,Ξινόμαυρο και Μοσχόμαυρο)
2.Κόκκινο (40% από Cabernet Sauvignon,40% από Merlot και 20% από Ξινόμαυρο-Μοσχόμαυρο
3.Παλαίωσης (από Ξινόμαυρο και Μοσχόμαυρο)

Ετοιμαστείτε λοιπόν για μία πολύ special βραδιά «Δευτέρας του Κρασιού»,μην ξεχνάτε ότι πάνω στα πιο χαρακτηριστικά κρασιά της Γεωργίας Γκουτζιαμάνη θα μοντάρουμε το απαραίτητο μενού των τριών πιάτων και να θυμάστε προπαντός ότι θα περάσουμε μία πολύ μα πολύ γλυκιά βραδιά.

Τόσο γιατί ο καιρός δεν έχει ακόμα ζεστάνει υπερβολικά όσο και διότι-προπαντός-θα δοκιμάσουμε και τρία θαυμάσια γλυκά κρασιά!

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: