ο σεφ προτεινει

Μαρτίου 15, 2009 at 7:43 μμ (σεφ, μαγειρικη) (, )

pict08390-22απο τον Ιωάννη Καλούτση

ΚΙΣ ΛΩΡΕΝ


ΥΛΙΚΑ για 6 μερίδες
ΔΥΣΚΟΛΙΑ **
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 2 ώρες
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 20 λεπτά

ΥΛΙΚΑ

-375 γρ. σφολιάτα ( κατεψυγμένη ), ή 250 γρ. αλεύρι, 125 γρ. βούτυρο, 1 πρέζα αλάτι.
ΥΛΙΚΑ για τη γέμιση
-1/2 ποτήρι του νερού κρέμα γάλακτος
-1/2 ποτήρι του νερού γάλα
-3 αυγά
-100 γρ. τριμμένο τυρί έμενταλ
-αλάτι και πιπέρι
-80 γρ. ψιλοκομμένο μπέικον
-100 γρ. ψιλοκομμένο ζαμπόν
-βούτυρο για τη φόρμα
-1 λαδόκολλα
-1 ποτήρι του νερού ξερά φασόλια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ξεπαγώνουμε τη σφολιάτα ή, αν χρησιμοποιήσουμε χειροποίητη σφολιάτα, την ετοιμάζουμε ως εξής: κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Ανοίγουμε στο κέντρο του μια λακούβα και ρίχνουμε εκεί το αλάτι, το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου και κομμένο σε κομματάκια. Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά με τα δάχτυλά μας μέχρι να φτιάξουμε μια ζύμη ψιχουλιαστή. Προσθέτουμε λίγο λίγο μισό ποτήρι νερό, μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και ομοιογενής. Είναι έτοιμη όταν ξεκολλάει από το μπολ και από τα χέρια. Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη να ‘’ξεκουραστεί’’ σε ένα ζεστό μέρος, για 1 ώρα. Αλείβουμε με βούτυρο μια φόρμα για τάρτες. Με τον πλάστη, ανοίγουμε ένα φύλλο από τη ζύμη και τη στρώνουμε στη φόρμα ώστε να καλύπτει και τα πλαϊνά.
Κόβουμε το φύλλο που περισσεύει, τρυπάμε τη ζύμη σε πολλές μεριές με ένα πηρούνι, τη σκεπάζουμε με τη λαδόκολλα και σκορπάμε επάνω τα ξερά φασόλια. Την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 10 λεπτά. Κατόπιν, αφαιρούμε τη λαδόκολλα και τα φασόλια. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με το γάλα, την κρέμα γάλακτος, το έμενταλ, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε το ζαμπόν με το μπέικον και ρίχνουμε το μίγμα αυτό πάνω στο ψημένο φύλλο. Απλώνουμε από πάνω το μίγμα με το αυγό. Βάζουμε τη φόρμα σε προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε για 20 λεπτά στους 200 βαθμούς. Σερβίρουμε την κίς λωρέν αμέσως, μέσα από τη φόρμα.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: