ο σεφ προτεινει

Μαρτίου 8, 2009 at 4:57 μμ (σεφ, μαγειρικη) (, )

pict08390-21απο τον Ιωάννη Καλούτση

ΧΑΛΒΑΣ ΣΙΜΙΓΔΑΛΕΝΙΟΣ

Συστατικά: 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 φλιτζάνια σιμιγδάλι χοντρό
3 φλιτζάνια ζάχαρη
4 φλιτζάνια νερό
μισό φλιτζάνι κουκουνάρια
μισό φλιτζάνι σταφίδες, χωρίς κουκούτσια
μισό φλιτζάνι αμύγδαλα
1-2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα σε σκόνη
τρίμμα λεμονόφλουδας
μισό φλιτζάνι χυμός λεμονιού
κανέλα σε σκόνη για να πασπαλίσετε το χαλβά στο τέλος (προαιρετικά)

Οδηγίες:

Βράζετε τη ζάχαρη με το νερό σε μέτρια φωτιά και σιγοβράζετε χωρίς καπάκι για 10-15 λεπτά, μέχρι να δέσει κάπως. Προσθέτετε το χυμό του λεμονιού και το αφήνετε στην άκρη.

Καβουρντίζετε τα κουκουνάρια και τα αμύγδαλα σε ένα στεγνό τηγάνι.

Σε μια πλατιά κατσαρόλα, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και, ύστερα, προσθέτετε το σιμιγδάλι αργά και σταθερά ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα όπως στην παρασκευή της αλευρόσαλτσας. Ανακατεύετε το σιμιγδάλι με το ζεστό λάδι για 10 περίπου λεπτά σε μέτρια φωτιά, μέχρι να αρχίσει να ροδοκοκκινίζει.

Προσθέτετε τα καβουρντισμένα καρύδια, τα κουκουνάρια και τις σταφίδες και αναδεύετε. Ρίχνετε λίγη κανέλα, προσθέτετε σιγά-σιγά το ζεστό σιρόπι ανακατεύοντας συνεχώς και συνεχίζετε να μαγειρεύετε και να αναδεύετε το μείγμα μέχρι να πήξει για τα καλά και να γίνει σχεδόν στέρεο. Το κατεβάζετε από τη φωτιά και το βάζετε σε ένα καλούπι ή σε ξεχωριστά μπολάκια ή πιατάκια πασπαλίζοντας με επιπλέον κανέλα.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: